Back to top

Eenvoudig zoeken

Wildcards en vraagtekens

Door één of meerdere woorden in te typen in het invulvak kunt u in één keer door alle beschrijvingen zoeken. U zoekt altijd standaard op het exacte woord dat u invult. Dus zoeken op Verzet levert een video over Verzet in Friesland op, maar geen Verzetsbeweging. Als u beide zoekresultaten zou willen vinden, moet u gebruik maken van een zogenaamde wildcard (*). U zoekt in dit voorbeeld dan op Verzet*. Een wildcard kunt u  gebruiken op elke willekeurige positie - met uitzondering van de eerste.

Met een ? (vraagteken) kunt u één willekeurig teken aanduiden. Bijvoorbeeld: met Feldme?er vindt u Feldmeyer en Feldmeier.

Zoeken op meerdere woorden

Bij invoer van meerdere woorden zoekt de machine altijd op al deze woorden in één beschrijving. Dus zoeken op Amsterdam fiets levert alleen treffers op van beschrijvingen waarin beide woorden in voorkomen, zoals bijvoorbeeld een foto met als titel Fiets in Amsterdam. Wilt u alle beschrijvingen met fiets en alle beschrijvingen met Amsterdam maak dan gebruik van de OR-operator, dus fiets OR Amsterdam.

Als u zoekt naar een exacte woordencombinatie dient u gebruik te maken van aanhalingstekens (""). Met de zoekcombinatie "Dolle Dinsdag" vindt u alle beschrijvingen waarin deze woordencombinatie voorkomt.

Uitsluiten van bepaalde zoektermen

U kunt ook bepaalde termen uitsluiten in uw zoekactie. Als u bijvoorbeeld zoekt op voetbal maar geen treffers wilt vinden als het Delft betreft, kunt u gebruik maken van de NOT operator. In dit voorbeeld dient u als zoekopdracht in te typen: voetbal NOT Delft. U krijgt nu alle beschrijvingen waarin wel het losse woord voetbal voorkomt maar geen Delft.

Uitgebreid zoeken

Onder het invulveld voor het zoeken kunt u klikken op zoek uitgebreid. Enkele nieuwe zoekvelden worden uitgeklapt waar u de gewenste combinatie kunt maken met alle beschikbare velden. Deze zoekfunctionaliteit is nu nog beperkt, maar zal nog verder worden uitgewerkt.

Voor meer handige zoektips, lees Eerste Hulp bij e-Onderzoek van Ewoud Sanders.

Veelgestelde vragen over het zoeken
 

  • Ik zoek naar het oorlogsverleden van een specifiek persoon. Hoe komt het dat ik niets vind?

Vanwege privacy-wetgeving mogen namen van personen soms niet in beschrijvingen worden meegenomen. Zie het onderdeel Veel gestelde vragen op de NIOD-website voor verdere uitleg en aanwijzingen.
 

  • Hoe komt het dat ik via Netwerk Oorlogsbronnen met dezelfde zoektermen minder vind dan via http://kranten.kb.nl?

Via Netwerk Oorlogsbronnen zoekt u alleen door de beschrijvingen van de krantenartikelen. Bij http://kranten.kb.nl zoekt u daarnaast ook door alle woorden in de tekst (OCR).